Leirong Kystlag

Kontaktperson: Trond N. Martinsen  tel: 934 13 444  epost: trond.martinsen@westcon.no

Leirong Kystlag er et av over 120 lokale kystlag i Norge som er tilsluttet Forbundet KYSTEN.

Som del av dette er Leirong Kystlag DSC_0789en forening med ca 110 medlemmer lokalisert på Nedstrand med denne regionen som hovedområde. Vi eier 3 båter som er mellom 20 og 30 fot, alle disse er åpne båter. Har også noen mindre båter. Vi eier og drifter Nedstrand kystkultursenter og har en båtplass i flytebrygge anlegget på Nedstrand.

I formålet til Forbundet KYSTEN heter det:
Forbundet er en organisasjon for vern av norsk kystkultur. Formålet er – i samarbeid med andre kulturverninteresser – å styrke vår identitet som kystfolk herunder:

  • Fremme bevaring og allmen bruk av tradisjonelle fartøyer, bygninger, anlegg og kystmiljø forøvrig.
  • Drive opplysningsarbeid til økt forståelse for verdiene av menneskelig og kulturelle tradisjoner i vår kysthistorie.
  • Vedlikeholde og utvikle tradisjoner i næring og håndverk.
  • Øke den faglige standard i vedlikehold og sikkerhet ved bruk av fartøy og anlegg.
  • Test

Dette snakker vi ofte om som vern gjennom bruk.

Aktiviteter

Kurs

En del av aktivitetene våre organiseres som kurs. Hvert år arrangerer vi ulike type praktiske kurs. Eksempelvis seilkurs, grindabyggingskurs, handarbeiskurs og Båtførerprøve.

Turer

Driver en med kystrelatert aktivitet er en selvsagt også på sjøen og på tur i båt. Hvert år deltar medlemmer med lagets og/eller private båter på flere stevner og samlinger. Her kan nevnes Slusdage i Skjoldastraumen, Havnadager i Haugesund og Forbundet kysten sitt landsstevne. Vi har vært på stevner fra Oslo til Bodø.

Arrangementer

Som et aktivt lag deltar vi også aktivt i lokale arrangementer på Nedstrand som arrangør og delaktig. Her kan spesielt nevnes Strandadag.

Andre aktiviteter er litt sesong avhengig. På vinteren er det inne aktiviteter med handverk og vedlikehold og på vår og sommer er det med båter på vann.